newspaper

Live δεδομένα από τον μετεωρολογικό μας σταθμό

Πενθήμερη εκδρομή στην Κρήτη

Οι μαθητές της Γ τάξης  του Λυκείου Μακρυχωρίου πραγματοποίησαν 5θήμερη εκδρομή στην Κρήτη από τις 04/03 έως 8/03.Οι μαθητές έφτασαν στην Κρήτη αεροπορικώς. Πρώτος προορισμός το υπέροχο Ρέθυμνο όπου είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα στενά, να θαυμάσουν το κάστρο Φορτέτζα  και να γευτούν παραδοσιακά φαγητά. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την ιστορική Μονή Αρκαδίου και μάθαμε την ξεχωριστή  της σημασία μέσα από την  αφήγηση του τοπικού ξεναγού αλλά και με την περιήγησή μας στην Πυριτιδαποθήκη  όπου υπάρχει μια αναπαράσταση (αντίγραφο πίνακα του Βρυζάκη που βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη) και προσδίδει στο ακέραιο το νόημα και την ιδέα για την οποία πολέμησαν οι έγκλειστοι Κρητικοί στη Μονή Αρκαδίου. Τέλος, επισκεφτήκαμε και το Μουσείο εντός της Μονής. Η πρώτη μέρα έκλεισε με την άφιξή μας στο Ηράκλειο.

Το πρωινό της επόμενης μέρας περιλάμβανε επίσκεψη στο ενυδρείο του Ηρακλείου, του πρώτου μεγάλου ενυδρείου της χώρας. Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από τα άπειρα είδη που φιλοξενούνται εκεί και παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την ξενάγηση αφού φυσικά έβγαλαν και πολλές φωτογραφίες. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τον Άγιο Νικόλαο και είχαμε την ευκαιρία να  γευτούμε κοχλιούς, ντάκο και πολλά άλλα νόστιμα θαλασσινά και κρεατικά  με θέα τη λίμνη. Στη διαδρομή είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη Σπιναλόγκα, το νησί των λεπρών, από την Ελούντα. Το απόγευμα οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη του Ηρακλείου και να δουν από κοντά τη φημισμένη κρήνη Μοροζίνι (τα λιοντάρια), την  ενετική Λότζια που στεγάζει το Δημαρχείο και τον ναό του Αγίου Τίτου αφιερωμένος στον πρώτο επίσκοπο Κρήτης, μαθητή του Αποστόλου Παύλου που χτίστηκε αρχικά ως τζαμί. Η μέρα έκλεισε με φαγητό και διασκέδαση.

Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου με ξενάγηση και στη συνέχεια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού. Στο μουσείο είδαμε από κοντά ευρήματα από διάφορες εποχές του μινωικού πολιτισμού όπου ιστορία, θρησκεία και έθιμα ζωντανεύουν στα μάτια του επισκέπτη! Κατά την περιήγησή μας στην Κνωσσό είδαμε το που βρίσκονταν οι  τοιχογραφίες, τα εργαστήρια, η αίθουσα του θρόνου, το μικρό θέατρο, η αυλή που τελούνταν τα ταυροκαθάψια αλλά και  κατασκευές εξαιρετικής αρχιτεκτονικής όπως το αποχετευτικό και αρδευτικό δίκτυο της εποχής των Μινωιτών. Γεμάτοι από γνώσεις και πανέμορφες εικόνες αφήσαμε το Ηράκλειο και κατευθυνθήκαμε προς τη 2η στάση στο ταξίδι μας, τα Χανιά. Η τοποθεσία του ξενοδοχείου μας έδωσε τη δυνατότητα να περπατήσουμε στα όμορφα στενά και να κατηφορίσουμε στο λιμάνι περνώντας από τον κεντρικό πεζόδρομο των Χανίων. Οι μαθητές μαγεύτηκαν από τη θέα στον επιβλητικό Φάρο και το φρούριο Φιρκά και απόλαυσαν την βόλτα τους στο παλιό ενετικό λιμάνι. Η μέρα έκλεισε με καλό φαγητό και πάλι.

Το πρωί κατευθυνθήκαμε μέσα από μια μαγευτική διαδρομή μέσα σε φαράγγι προς το Θέρισο που υπήρξε η έδρα των Κρητών επαναστατών στην επανάσταση του 1905 υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί επισκεφτήκαμε το Μουσείο - Στρατηγείο Θερίσου και είδαμε από κοντά αυθεντικά τεκμήρια (εφημερίδες, γραμματόσημα, τραπεζογραμμάτια της επανάστασης), φωτογραφίες αλλά και αντικείμενα  της εποχής . Για να έχουν οι μαθητές μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της εμβληματικής προσωπικότητας του Ελευθέριου Βενιζέλου κατευθυνθήκαμε στη συνέχεια στην οικία – Μουσείο του Ελευθέριου Βενιζέλου στη συνοικία Χαλέπα. Το  μουσείο είναι εξαιρετικό και μέσα από την ξενάγηση που μας έγινε μάθαμε την ιστορία του μεγάλου Έλληνα πολιτικού από την εποχή που κήρυξε την επανάσταση στο Θέρισο μέχρι το θάνατό του στο Παρίσι το 1936. Εκτίθενται μοναδικά προσωπικά αντικείμενα όπως οι πένες που υπέγραψε τις συνθήκες Σεβρών και Λωζάνης,  τα ρούχα που φορούσε κατά τη  δολοφονική απόπειρα εναντίον του  όπως και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τα σημάδια από τις σφαίρες. Πραγματικά εντυπωσιακό! Από τη γνωριμία μας με τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό δεν θα μπορούσε να λείπει μια στάση στους τάφους των Βενιζέλων, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία από όπου μπορείς να απολαύσεις την καλύτερη θέα προς τα Χανιά. Εκτός από τους τάφους των Βενιζέλων υπάρχει και το άγαλμα του αγωνιστή Καγιαλεδάκη  που έκανε κοντάρι το κορμί του για να σηκώσει την Ελληνική σημαία όταν διαλύθηκε ο ιστός. Και πάνω που άρχισε να πλησιάζει το τέλος του ταξιδιού οι μαθητές βίωσαν την απόλυτη κρητική εμπειρία στο κρητικό γλέντι που έστησε αποκλειστικά για το σχολείο μας ο Χανιώτης οδηγός μας. Οι μαθητές διασκέδασαν, άκουσαν κρητική μουσική από ντόπιους μουσικούς και χόρεψαν κρητικούς χορούς.

Την τελευταία μέρα στο νησί με έκδηλη ακόμη την χαρά από τις προηγούμενες μέρες στο νησί ξεκινήσαμε για το αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων που  βρίσκεται στη Χαλέπα, στεγασμένο σε ένα εμβληματικό κτήριο, τοπόσημο για ολόκληρη την πόλη. Λίγο πριν την ώρα της αναχώρησης  περιηγηθήκαμε για μια τελευταία φορά στα στενάκια της πόλης για τα απαραίτητα αναμνηστικά και τις τελευταίες φωτογραφίες .

Κάπως έτσι όμορφα κύλησαν οι μέρες… Γεμάτοι όμορφες εικόνες, χορτάτοι από ωραίες γεύσεις και μουσικές ξεκινήσαμε για το αεροδρόμιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τα παιδιά δεν είπαν αντίο στην Κρήτη αλλά στο επανιδείν…

Οι σκοποί της εκδρομής επιτεύχτηκαν πλήρως καθως οι μαθητές επισκέφτηκαν περιοχές με αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό και ιστορικό ενδιαφέρον και είχαν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.