“Ταξιδεύω – μαθαίνω – συνεργάζομαι με το Erasmus+” Αποχαιρετώντας μια χρονιά με πολλές διεθνείς εμπειρίες

Εκδήλωση παρουσίασης των εκπαιδευτικών ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων Erasmus+ /Δράση ΚΑ229 του σχολείου μας (περίοδος 2018-2020) διοργανώθηκε κατά την τελευταία ημέρα των μαθημάτων πριν τις διακοπές, 23 Δεκεμβρίου 2019. Μέσα στο ευχάριστο και εορταστικό κλίμα της ημέρας, μαθητές και μαθήτριες - συμμετέχοντες στις αποστολές που ταξίδεψαν στο εξωτερικό στη διάρκεια του 2019- παρουσίασαν χαρακτηριστικές εμπειρίες τους.

Συγκεκριμένα, μαθητές και μαθήτριες της Β’ και Γ’ τάξης Λυκείου είχαν προετοιμάσει και μοιράστηκαν με το κοινό χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τα 2 εκπαιδευτικά ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία, τον Μάιο 2019, και στην Τσεχία, τον Σεπτέμβριο 2019. Πρόκειται για το πρόγραμμα με τίτλο “Wise and Inventive ScreenAgers - WISA”, με θέμα την εκπαίδευση των εφήβων στα ψηφιακά μέσα, με έμφαση στο διαδίκτυο. Ενδεικτικά θέματα των δραστηριοτήτων του προγράμματος που παρουσιάστηκαν ήταν η καλλιέργεια δεξιοτήτων ώστε να αντιμετωπίζουμε κριτικά την πληροφορία, ενημέρωση σχετικά με την ψευδοεπιστήμη, συνειδητοποίηση και έλεγχος του προσωπικού αποτυπώματος κάθε χρήστη του διαδικτύου, εκπαίδευση σε εργαλεία με τα οποία διανέμουμε υλικό στο διαδίκτυο, εκπαίδευση στις δημοκρατικές αρχές. Τα παιδιά μίλησαν για τις εμπειρίες τους και τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσα από διαλέξεις, εργαστήρια, εκπαιδευτικά παιχνίδια, αγώνες επιχειρηματολογίας, δημιουργία βίντεο και podcasts.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε, επίσης, το εκπαιδευτικό ταξίδι 10 μαθητών της γ’ γυμνασίου και α’ λυκείου, ως μέλη αποστολής στη Ρουμανία, τον Νοέμβριο του 2019. Το ταξίδι έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Storytelling for Cultural and Language Development”, όπου κεντρικό ρόλο έχουν οι ηλικιωμένοι της οικογένειας, παππούδες- γιαγιάδες, και οι ιστορίες που έχουν να μας αφηγηθούν από τα νεανικά τους χρόνια. Τα παιδιά παρουσίασαν στιγμιότυπα από τις εργασίες τους στο ρουμανικό σχολείο όπου φιλοξενήθηκαν μαζί με μαθητές από τη Μάλτα, την Ισπανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Αφηγήθηκαν τις ιστορίες των δικών τους ανθρώπων και άκουσαν των άλλων, συμμετείχαν σε εργαστήριο κεραμικής και ζωγραφικής, έπαιξαν με πειράματα στο μουσείο τεχνολογίας, επισκέφτηκαν οίκο ευγηρίας όπου άκουσαν ιστορίες των εκεί ηλικιωμένων και ξεναγήθηκαν σε μουσεία και συλλογές. Οι παρουσιάσεις απέκτησαν εορταστικό χρώμα με τραγούδια της χορωδίας και κάλαντα που μας έστειλαν τα συνεργαζόμενα σχολεία των προγραμμάτων Erasmus. Την εκδήλωση παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου μας , γονείς και κηδεμόνες, ο δήμαρχος Τεμπών και δημοτικού σύμβουλοι.

 

WISA

 

STORYTELLING 3

 STORYTELLING

 

PRESENTATION

 

AUDIENCE 3